De lucht is van ons allemaal!

Schiphol-baas Dick Benschop bleek bij de presentatie van de jaarcijfers geïrriteerd door het stilliggen van zijn groeiplannen. Zijn groeimantra wordt maar niet beantwoord in politiek Den Haag. Hij heeft haast en stampvoetend riep hij "get Schiphol done".

Benschop doet net alsof de lucht van hem is. Alles moet wijken voor zijn belangen. De leefomgeving van honderdduizenden mensen mag worden verpest en vogels mogen massaal worden gedood. En hij doet net of dat héél normaal is.

De lucht lijkt gemonopoliseerd door de luchtvaart. En als men "nee" zegt, dreigt hij met een economische ramp en de ineenstorting van de werkgelegenheid. Zeg maar chantage.

De echte vraag wordt maar niet gesteld en die is: van wie is de lucht eigenlijk? De lucht is niet van bedrijven, dat moeten we toch met elkaar eens zijn. De lucht is van alle bewoners op deze aardbol.

Dus dat vraagt om een verantwoorde benadering en het opkomen voor álle belangen van al die bewoners - mensen, dieren en planten. Dus winst voor aandeelhouders niet op de eerste, maar op de vijfde plaats.

De praktijk? We hebben een luchtvaartindustrie die gast is in onze lucht, maar die niet netjes komt vragen of ze het vol mogen vliegen met lawaai en luchtvervuiling. Ze gedragen zich als arrogante eigenaren die zelfs niet bereid zijn belasting te betalen.

Maar in plaats van dat men netjes komt vragen, verketteren ze de burgers die opkomen voor hun gezondheid en het welzijn van zichzelf en van hun kinderen.

Het denken moet echt om. De luchtvaart is niet de eigenaar van onze lucht. Ze zijn er te gast. Ze dienen zich dus te gedragen als gast en heel keurig vragen of ze gebruik mogen maken van die ruimte boven ons hoofd.

En als het antwoord "nee" is, is het "nee" en dan past stampvoeten niet. Er is niets te eisen door de luchtvaart. Dat stampvoeten van Benschop is volslagen ongepast, want de lucht is van ons!

Alfred Blokhuizen
SchipholWatch

De auteur is voormalig statenlid voor GroenLinks en woordvoerder van actiegroep SchipholWatch tegen verdere groei van de luchtvaart in ons land.

26-02-2020 18:15
SchipholWatch