Vanavond Schiphol-discussie met kamerlid Suzanne Kröger

Vanavond om 20.00 uur is Tweede Kamerlid Suzanne Kröger te gast in Amstelveen. In het nieuwe café Upper East Site op Uilenstede gaat zij samen met de jonge Amstelveense lijsttrekker Lennart de Looze in gesprek met inwoners over onder meer de overlast van Schiphol.

GroenLinks in Amstelveen is blij met een initiatief van Kröger. Zij diende vorige week het voorstel in om krimp van Schiphol in de wet vast te leggen. De Amstelveense lijsttrekker Lennart de Looze: ‘Door het aantal vluchtbewegingen te verminderen met 100.000 per jaar, zal overlast afnemen en ontstaan er mogelijkheden om in onze regio woningen te bouwen. Als we van 500.000 naar 400.000 vluchten gaan, is er minder geluidsoverlast, minder CO2-uitstoot én minder fijnstof.

‘Een kleiner Schiphol is beter voor de gezondheid van omwonenden, voor het klimaat, voor de natuur én helpt de wooncrisis oplossen,’ zegt Kröger. ‘Wat GroenLinks betreft legt het kabinet snel het lagere maximum in een wet vast. Dan kun je Schiphol ergens aan houden.’ Doordat er op dit moment geen strakke regels zijn, kan Schiphol steeds de doelpalen verplaatsen als het gaat om de overlast. Kröger: ‘Dat moet stoppen.’

De Looze, lijsttrekker van GroenLinks Amstelveen, onderschrijft dat de afspraken over de overlast van Schiphol boterzacht zijn. ‘De geluidsoverlast van Schiphol wordt ook al jaren door de regering gedoogd. Er staat niets over in de Schipholwet. Amstelveners kunnen bij overlast nu niet naar de rechter stappen om handhaving af te dwingen.’ Voor GroenLinks is het heel belangrijk dat zo snel mogelijk in de wet wordt vastgelegd dat niet meer dan 400.000 vluchten per jaar toegestaan zijn. De Looze: ‘Maar ook die 400.000 is idioot veel. Minder vluchten zou nog beter zijn. Dan krijgt Amstelveen direct een stillere omgeving, schonere lucht en de kans om woningen te bouwen op Kronenburg. Tel uit je winst.’

De bijeenkomst is gratis toegankelijk voor iedereen die interesse heeft in het dossier Schiphol. Ook niet-leden zijn van harte uitgenodigd.

07-03-2022 16:21