Forse uitbreiding aanlijnplicht Amsterdamse Bos

Onder leiding van directeur Mariska Bongaards is besloten tot een forse uitbreiding van de aanlijnplicht voor honden in het Amsterdamse Bos. In grote gebieden rond de hoofdingang mogen honden niet langer loslopen. Dit geeft vooral problemen voor hondenliefhebbers die slecht ter been zijn. Zij dienen voortaan een flink eind te lopen voordat zij hun hond even de vrijheid kunnen gunnen.

De uitbreiding vindt plaats na een participatietraject waarin veel protest ontstond over de plannen om het bos minder toegankelijk te maken voor honden. Onder het mom van 'incidenten' met honden, is nu toch besloten tot het afsluiten van een fors gebied rond de hoofdingang. Vooral daar is veel parkeergelegenheid. Burgers met een hond die minder goed ter been zijn, worden nu gedwongen honderden meters te lopen voordat ze de hond los kunnen laten lopen.

"Ik word nu gedwongen om vanuit Amsterdam een andere ingang van het bos te kiezen. Ik kan geen grote stukken lopen, maar mijn hond is wel gewend lekker los te lopen", aldus een 72-jarige bewoner uit Oost. "Dat kan nu niet meer bij de hoofdingang waar ik altijd graag een kop koffie neem bij de Boshalte. Bij andere parkeerplaatsen in het bos zijn geen koffietentjes, dus dat pleziertje moet ik nu missen."

De participatie rond de veranderingen in het bos leidde onder meer tot een petitie. Meer dan 10.000 burgers tekenden tegen de veranderingen. Bos-directeur Bongaards heeft er geen rekening mee gehouden en zette haar plannen door.

26-01-2022 17:21