Keltoum (43) zit al uren vast op Schiphol: "We zijn gewoon gegijzeld!"

Rond half elf vanochtend landde het vliegtuig uit Kaapstad met Keltoum Ayad (43) samen met zo'n 300 andere passagiers op Schiphol, maar pas in de middag konden zij het vliegtuig verlaten. Ook nu nog staan zij samen met de 300 passagiers van de vlucht uit Johannesburg op Schiphol. "Net alsof we vluchtelingen zijn, ofzo", aldus Ayad.
Vanwege het vliegverbod vanuit Zuid-Afrika moeten de passagiers van de twee vluchten eerst op het coronavirus worden getest, voordat zij door de paspoortcontrole mogen. De maatregel wordt genomen op verzoek van minister Hugo de Jonge.
Maar na 1,5 uur in het vliegtuig te hebben moeten wachten en daarna pas rond het eind van de middag een 'colaatje en een oud broodje' te hebben gekregen, is passagier Keltoum Ayad (43) het wel zat. "Ik zit echt vol met emoties", vertelt ze. "Mensen van de marechaussee blokkeren de deuren, we zijn gewoon gegijzeld!" 
Tekst loopt door onder de foto's.
Volgens haar zijn er ook baby's en mensen in een rolstoel aanwezig en wordt er helemaal niets gecommuniceerd. "Ik zie niemand meer van de KLM, en er zijn maar drie mensen van de GGD aan het testen", aldus Ayad.
Volgens de GGD Kennemerland zijn 30 mensen naar Schiphol gestuurd, waarvan 20 testers en 10 ondersteuners. "Dat was ook meteen het maximale wat we konden leveren", aldus de woordvoerder. De KLM zegt nog wel personeel aanwezig te hebben bij de passagiers.
Inmiddels is bijna iedereen getest en verwacht de GGD de eerste 200 uitslagen rond 20.00 uur. 

26-11-2021 19:10
NH Nieuws