Eis van 20 jaar cel voor liquidatie bij Amstelveense sportschool

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 20 jaar cel geëist tegen een inmiddels 19-jarige verdachte voor het medeplegen van de moord op Rachid Kotar (39) in Amstelveen. Het slachtoffer werd in het bijzijn van zijn vijfjarige zoontje doodgeschoten op de parkeerplaats van een sportschool aan de Escapade.
Volgens het OM voerde de destijds minderjarige verdachte twee jaar geleden op verschillende dagen voorverkenningen uit en vervoerde hij de twee schutters. De vluchtauto werd daarna in brand gestoken op de Buitensingel in Duivendrecht. Volgens het OM heeft hij alleen of samen met zijn medeverdachten brand gesticht.
Uit medische gegevens van de verdachte blijkt dat hij zich op de avond van de moord heeft laten behandelen in het ziekenhuis voor brandwonden aan het gezicht, de hals en zijn rechterhand. In de omgeving van de bestelbus vond de politie verschillende kledingstukken, waaronder een zwarte jas, trainingsbroek en oranje handschoenen.
Bloedspoor
Op één van die handschoenen werd naast een bloedspoor van het slachtoffer ook DNA van de verdachte en een medeverdachte aangetroffen. Ook op de zwarte jas en de trainingsbroek werd DNA van de verdachte gevonden. De mouwen van de jas waren verschroeid en had de verdachte waarschijnlijk aan bij het in brand steken van de vluchtauto.
Ondanks dat hij zelf niet heeft geschoten is zijn bijdrage aan de moord van voldoende gewicht en kan hij daarom als medepleger worden beschouwd, zei de officier van justitie. "Het gaat hier om een zorgvuldig voorbereide en professioneel uitgevoerde moord die gepaard ging met bijzonder veel geweld waarbij verdachte op verschillende momenten in de voorbereiding, de uitvoering en de nasleep een cruciale rol heeft gespeeld. Een volwassen feit op volwassen wijze uitgevoerd."
Kinderrechter
De 19-jarige verdachte heeft zichzelf in februari 2020 bij de politie gemeld nadat er beelden bij Opsporing Verzocht over de moord waren uitgezonden. Hij zit sinds dat moment vast. Omdat hij op het moment van der moord minderjarig was, stond hij op een zitting achter gesloten deuren bij de kinderrechter. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
De drie medeverdachten (21,24 en 27) zitten vast in afwachting van de inhoudelijke behandeling van hun zaak in december van dit jaar. Twee van hen (21 en 27) worden ervan verdacht de 39-jarige Amstelvener te hebben doodgeschoten. De 24-jarige Amsterdammer wordt verdacht van medeplichtigheid. Hij zou een peilbaken onder de auto van het slachtoffer hebben geplaatst en kort voor de moord weer hebben verwijderd.

03-11-2021 17:05
AT5