Terugkijken: Luchtmacht vliegt voor het laatst met KDC-10 boven Schiphol

De Koninlijke Luchtmacht maakt vanmiddag een afscheidsvlucht met de KDC-10 boven Nederland. Het driemotorige tank- en transportvliegtuig vloog rond 12.50 uur laag over Schiphol.
Het 45 jaar oude toestel is een van twee voormalige DC-10's van Martinair die meer dan een kwart eeuw dienst hebben gedaan bij de luchtmacht. Het eerste toestel werd in 2019 verkocht. Op 25 oktober vertrekt dit laatste vliegtuig naar een nieuwe eigenaar in de Verenigde Staten. De KDC-10 maakt een afscheidsvlucht boven een deel van Nederland.
Een groot deel van het afscheid vliegt hij boven Noord-Holland. Voor Schiphol vloog het toestel over Texel Airport en Vliegkamp De Kooy in Den Helder. Na Schiphol vliegt het transportvliegtuig door naar Rotterdam, Woensdrecht, Breda en Gilze-Rijen, om uiteindelijk terug te keren naar het beginpunt van de vlucht: thuisbasis Eindhoven.
Vervangen
De KDC-10's worden vervangen door nieuwe vliegtuigen van Airbus. Die zogenaamde A330-MRTT's zijn -net als de KDC-10's- ontworpen om andere vliegtuigen bij te tanken in de lucht en als transporttoestel. Anders dan de KDC-10's maken de Airbus-toestellen deel uit van een samenwerkingsverband van meerdere NAVO-landen die gebruik van maken.

07-10-2021 12:15
NH Nieuws