Straks live: Afscheidsvlucht KDC-10 van de luchtmacht boven Schiphol

De Koninlijke Luchtmacht vliegt vandaag voor het laatst met de KDC-10 boven Nederland. Het driemotorige tank- en transportvliegtuig maakt een afscheidsvlucht en zal rond 13.00 uur laag over Schiphol vliegen. NH Nieuws is er live bij.
Het 45 jaar oude toestel is een van twee voormalige DC-10's van Martinair die meer dan een kwart eeuw dienst hebben gedaan bij de luchtmacht. Het eerste toestel werd in 2019 verkocht. Op 25 oktober vertrekt dit laatste vliegtuig naar een nieuwe eigenaar in de Verenigde Staten. De KDC-10 maakt een afscheidsvlucht boven een deel van Nederland.
Een groot deel van het afscheid vliegt hij boven Noord-Holland. Het toestel is naar verwachting om 12.45 uur boven Texel Airport, om 12.50 uur bij Vliegkamp De Kooy in Den Helder en rond 13.00 uur boven Schiphol.
Na Schiphol vliegt het transportvliegtuig door naar Rotterdam, Woensdrecht, Breda en Gilze-Rijen, om uiteindelijk terug te keren naar het beginpunt van de vlucht: thuisbasis Eindhoven.
Vervangen
De KDC-10's worden vervangen door nieuwe vliegtuigen van Airbus. Die zogenaamde A330-MRTT's zijn -net als de KDC-10's- ontworpen om andere vliegtuigen bij te tanken in de lucht en als transporttoestel. Anders dan de KDC-10's maken de Airbus-toestellen deel uit van een samenwerkingsverband van meerdere NAVO-landen die gebruik van maken.

07-10-2021 12:15
NH Nieuws