Politie vond landmijn bij mislukte aanslag op Poolse supermarkt in Beverwijk

Bij de mislukte aanslag op een Poolse supermarkt in Beverwijk eind juni heeft de politie een anti-personeelsmijn gevonden. Het Openbaar Ministerie Noord-Holland bevestigt een bericht van De Telegraaf hierover. In het onderzoek naar explosieven bij Poolse supermarkten is niet eerder zo'n zwaar explosief gevonden.
De mijn is van het type claymore, een door de Amerikanen ontwikkelde anti-personeelsmijn die gebruikt werd in onder meer de Vietnamoorlog en in oorlogen in het voormalige Joegoslavië, in de jaren negentig.
De Telegraaf had inzage in een nieuwsbrief van de afdeling Forensische Opsporing, waarin uitvoerig de vondst van de mijn wordt beschreven. Ook waarschuwt de politiedienst collega's voor het explosief. Voorzitter Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP zegt daarover in de krant dat de gevolgen niet te overzien zijn als zo'n mijn met mensen in de buurt afgaat.
Die nacht, 27 op 28 juni, kreeg de politie rond 1.00 uur een melding van een verdachte situatie bij de supermarkt. Agenten waren aanwezig en zagen iemand wegrennen. Zij konden hem kort daarna aanhouden: het bleek een Amsterdammer (18) en later is nog een man uit Amstelveen (19) opgepakt. Zij zitten nog vast.
Vaker doelwit
Poolse supermarkten zijn afgelopen jaar en vorige jaar vaker doelwit geweest van (verijdelde) aanslagen. Onderaan vind je een overzicht van de gebeurtenissen, onder meer in Beverwijk en Aalsmeer. Vorige maand waren de eerste zittingen met verdachten die na verschillende ontploffingen zijn aangehouden. 
Mohamed Mahmoud, eigenaar van drie verwoeste zaken - die in Aalsmeer, Beverwijk en Tilburg - was met zijn advocaat aanwezig bij de zittingen en zegt nog steeds geen idee te hebben van het motief.
"We hebben ook nog geen inzage gehad in het dossier. We hoopten vandaag wat meer te weten te komen, maar heel veel is er niet uitgekomen. Het blijft een vraag waarom iemand dit doet bij ons", aldus Mahmoud. Zijn advocaat laat weten de schade van de panden te willen verhalen op de daders.

16-09-2021 18:50
NH Nieuws