Winkelpersoneel Schiphol gaat opnieuw staken, dit keer de hele middag

Medewerkers van de See Buy Fly-winkels op Schiphol leggen vandaag opnieuw het werk neer. Vanaf 12.00 uur wordt er vier uur lang gestaakt. Het personeel wil dat de uitbater van de winkels, Schiphol Airport Retail, stopt met snijden in de salarissen en het overhoop halen van de roosters. Directeur Simon Asmus is met stomheid geslagen over staking. "We hadden twee weken geleden juist afgesproken om weer te onderhandelen."
Of er winkels door de staking vandaag dicht moeten, wist Asmus nog niet. Hij overweegt, net als bij de vorige staking, om dan maar zelf achter de kassa te gaan staan. Begin juli legde het See Buy Fly-winkelpersoneel het werk een uur neer. De stakers verzamelden zich toen op het Jan Dellaertplein voor Schiphol Plaza. Dit keer delen ze flyers uit op locaties op Plaza en achter de paspoort- en beveiligingscontrole.
Volgens FNV Handel, die de staking organiseert, probeert directeur Asmus al maandenlang de kosten te drukken ten koste van het personeel. Bovendien zouden de roosters steeds gewisseld worden en pas op het laatste moment bekend worden gemaakt.
Geen cao
FNV is boos dat nieuwe medewerkers niet meer onder een cao werken, maar met een zogenaamde arbeidsvoorwaardenregeling. Vakbonden hebben niets in te brengen bij zo'n regeling. Het huidige personeel werkt met een verlopen cao.
Schiphol Aiport Retail heeft 14 winkels op de luchthaven, waaronder een aantal grote 'combi stores'. In de winkels wordt voornamelijk alcohol, tabak, elektronica, cosmetica en luxe chocola verkocht.

15-09-2021 10:30
NH Nieuws