KLM wil geen zomerstaking: deeltijdpersoneel hoeft toch niet extra te werken

KLM schrapt een bezuinigingsmaatregel om deeltijdwerknemers extra in te roosteren. De bedoeling was om het parttime grondpersoneel meer diensten te laten draaien, door hun uren over een werkweek te spreiden. Het zou KLM de inhuur van uitzendkrachten schelen en 7,5 miljoen euro per jaar besparen. Volgens FNV is KLM gezwicht voor een stakingsdreiging.
Aanvankelijk was KLM van plan om, ongeacht het aantal contracturen, het deeltijd grondpersoneel verspreid over vijf dagen te laten werken. De luchtvaartmaatschappij zagĀ  uiteindelijk van zo'n vijfdaagsrooster af, maar wilde haar parttime grondstewardessen, bagagemedewerkers en afhandelingspersoneel nog steeds een extra dag per week inroosteren.
Volgens FNV is KLM gezwicht voor de grote stakingsbereidheid onder het personeel. Dat zou het werk willen neerleggen, op het moment dat KLM en Schiphol alle zeilen moeten bijzetten om een zomerchaos op de luchthaven te voorkomen. Nu de nieuwe deeltijdroosters van de baan zijn, stopt FNV met het voorbereiden van een staking.
Reactie KLM
KLM bevestigt dat ze afziet van de aangepaste roosters. De maatschappij gaat opnieuw om tafel met de vakbonden om een alternatief te bespreken. Als de gesprekken vastlopen, gaat KLM zonder bonden aan de slag met nieuwe flexibele roosters.

25-06-2021 11:30
NH Nieuws