Quarantaineplicht voor Schipholreizigers: "Vind het niet erg, we zijn pas getrouwd"

Reizigers op Schiphol die aankomen vanuit een land met een zeer hoog coronarisico, maar de quarantaineplicht niet naleven, kunnen voortaan een boa op de stoep verwachten. De verplichting geldt al sinds 1 juni, maar tot gisteren was de handhaving niet op orde. De passagiers van Surinam Airways die vanochtend aankwamen op Schiphol, zijn de eerste uit Suriname die zich de komende 5 tot 10 dagen moeten opsluiten.
De quarantaineplicht vervangt meerdere vliegverboden. Er zijn 24 landen waarvoor de verplichte quarantaine geldt, waaronder Suriname. Reizigers moeten een verklaring bij zich hebben, waarop staat waar ze de komende tien dagen zullen verblijven. Wie die niet op zak heeft, kan 95 euro boete krijgen. Op het niet naleven van de quarantaineplicht staat nu een boete van 339 euro.
De passagiers van vlucht PY994 vanuit Paramaribo, die vanochtend rond 8.30 uur landde op Schiphol, hebben de twijfelachtige primeur om als eerste reizigers uit Suriname de quarantaineplicht tegemoet te zien.
Een jonge vrouw, die opgewacht wordt door haar kersverse echtgenoot, maakt zich niet druk: "Ik vind het absoluut niet erg, want ik ben pas getrouwd met mijn man. We gaan er het beste van maken. Thuis is ook lekker. Samen zitten, samen eten en samen praten."
Zo reageerden reizigers op Schiphol op de quarantaineplicht:
Een andere reiziger heeft minder begrip voor de vele maatregelen. "72 uur van tevoren een PCR-test en op Zanderij (de luchthaven van Paramaribo, red.) moesten we ook nog een sneltest doen. Beide testen was ik negatief, nu moet ik in quarantaine. Ik ga het wel doen, maar ik vind het een klein beetje onzin."
Mondkapje af
Haar reisgenoot gelooft er niks van dat er gecontroleerd wordt en er een boa voor de deur kan staan. "Dat weet ik nog niet zo zeker." Bovendien ergert hij zich aan de vele regels die passagiers moeten naleven. "Iedereen haalde het mondkapje van hun mond af. Als de stewardess dat ziet, wordt ze boos! Als iedereen getest is, hoe the fuck moet je het nog steeds ophouden? En een paar zijn al ingeënt. Die shit werkt niet!"
Een meerderheid van de Tweede Kamer wil liever dat voor landen waar nog een zeer hoog risico op coronabesmettingen is, het vliegverbod weer wordt ingevoerd. Met name over de delta-variant uit India maakt de Kamer zich zorgen. Demissionair minister de Jonge van Volksgezondheid moet zich nog buigen over de Kamermotie die is ingediend.

10-06-2021 16:00
NH Nieuws