Ongeloof in De Pijp na reeks steekpartijen met dodelijk slachtoffer en vier gewonden

De gebeurtenissen van afgelopen avond en nacht in de Pijp in Amsterdam hebben veel indruk gemaakt op getuigen en omwonenden. Binnen korte tijd werden vijf mensen afzonderlijk van elkaar door een man neergestoken. Een van hen overleefde het niet en overleed ter plekke.
"Ik moet eerlijk toegeven, ik vind het een jammere situatie", vertelt een werknemer van een horecazaak in de Tweede van der Helststraat. "Het zou zomaar iemand geweest kunnen zijn die ik ken. En het is best wel dicht in de buurt gebeurd. Het is een verdrietige situatie, kan ik toegeven."
Rond 23.00 uur gingen de alarmbellen bij de politie af. Er zou iemand zijn neergestoken op de Ferdinand Bolstraat. Dat bleek er uiteindelijk niet een, maar vijf te zijn. Allemaal werden ze afzonderlijk van elkaar toegetakeld met een mes. Voor een van hen, getuigen zeggen dat het om een man zou gaan, kwam hulp te laat.
"Dit verwacht je niet een, twee op een normale drukke horeca-avond", reageert de werknemer van de horecazaak geschokt. "Je verwacht het niet. Het is heel schokkend om zoiets mee te maken." Hij heeft niet gehoord dat er tijdens de steekpartij bijvoorbeeld geroepen werd. "We waren binnen. Het moment dat we buiten stonden, was meneer al bewusteloos."
Eén dader
De politie ging er al snel van uit dat één man verantwoordelijk was. Niet veel later pakten ze een 29-jarige man uit Amstelveen op. Wat zijn motief voor zijn daden is, is nog niet duidelijk. Op dit moment zijn er in ieder geval geen aanwijzingen voor een terroristisch motief, zegt de politie.
De politie doet uitgebreid onderzoek naar de toedracht, en roept getuigen op om zich te melden. Vier slachtoffers zijn naar het ziekenhuis gebracht, hoe het nu met hen gaat is niet duidelijk.
Reactie driehoek
De zogeheten driehoek (gemeente, politie en justitie) heeft afgelopen nacht gesproken over de steekpartijen in De Pijp. Zij betuigen hun medeleven aan de nabestaanden van het dodelijk slachtoffer en wensen de gewonden een spoedig herstel. Daarnaast laat de gemeente weten sentimenten en eventuele onrust in De Pijp goed in de gaten te houden.

22-05-2021 02:33
NH Nieuws