Meer horecazaken ondanks de coronacrisis: hoe zit dat in jouw gemeente?

Hoewel afgelopen jaar voor veel horecaondernemers allesbehalve lucratief was, is het aantal horecaondermeningen in 2020 wel toegenomen. Eind december waren er in Noord-Holland 9.219 plekken waar je iets kunt eten of drinken. Een jaar eerder waren dit er nog 9.107. Bekijk hieronder cijfers van jouw gemeente.
In onder andere Haarlemmermeer - waar Schiphol ligt -, Texel en Waterland was een stijging te zien. Volgens Martijn de Bruin van horeca-onderzoeksbureau Datlinq werden de meeste zaken vorig jaar wel voor de coronacrisis geopend.
In de tweede helft van het jaar werden minder zaken geopend, en nam volgens De Bruin ook het aantal sluitingen toe. Volgens de onderzoeker hebben de steunmaatregelen van de overheid veel horecazaken overeind gehouden. 
Bekijk op de kaart hieronder de cijfers uit jouw gemeente
Thomas Reekers is een van die ondernemers die vorig jaar een horecazaak heeft geopend. Hij begon samen met twee partners De Kauwgomballenfabriek in Amsterdam.
"Dat was afgelopen september, vlak voor de tweede lockdown. Volgens mij zat er een week tussen het tekenen van het contract en het sluiten van de horeca", vertelde hij eerder aan NH Nieuws. 
Volgens de ondernemer liggen er ondanks de coronacrisis genoeg kansen: "Mensen denken toch: 'joh, dit gaat niet eeuwig duren'. Wel is het zo dat er ook zaken worden overgenomen. En degene die nu stopt komt er natuurlijk niet heel positief uit. Maar aan de andere kant komen er weer nieuwe mensen die er wat moois van gaan maken hopelijk. En dat willen wij ook."

14-05-2021 13:49
NH Nieuws