Vier hoogbejaarde ouderen slachtoffer van babbeltruc met nep-agent

Binnen drie maanden zijn vier hoogbejaarden vrouwen, variërend in de leeftijd van 86 tot 93 jaar, het slachtoffer geworden van een babbeltruc waarbij iemand zich aan de telefoon voordoet als politieagent. De vrouwen wonen in Amsterdam en Amstelveen. De verdachten op de beelden die de politie heeft vrijgegeven in het opsporingsprogramma Bureau 020 nemen geld op of betalen spullen met gestolen bankpassen die zijn buitgemaakt door middel van zo'n babbeltruc.
De slachtoffers worden opgebeld door personen die zeggen dat ze bij de politie werken. De zogenaamde politiemedewerker vertelt hen dat hun bankpas voorkomt in een politieonderzoek. De slachtoffers worden vervolgens doorverbonden met een zogenaamde bankmedewerker om zo hun bankgegevens te achterhalen. Een koerier haalt de passen op en vervolgens wordt er voor duizenden euro's aan contant geld opgenomen en sloffen sigaretten gekocht. Op de beelden die de politie heeft vrijgegeven is ook een verdachte te zien die voor koerier speelt en een bankpas ophaalt bij een van de slachtoffers. 
''Vanwege de vergelijkbare werkwijze en de overeenkomsten in de signalementen staan de zaken mogelijk in verband met elkaar. In deze zaak is al aanhouding gedaan van een 29-jarige verdachte uit Amsterdam, meerdere aanhoudingen sluiten wij niet uit'', zegt Anneke de Vries van de politie Amsterdam. 
De verdachten die hieronder op de foto's te zien zijn, zijn vastgelegd terwijl ze geld opnemen of spullen kopen met gestolen bankpassen. 

21-04-2021 14:30
AT5