Zestig uur taakstraf voor tonen van valse uitslag coronatest voor vliegreis

SCHIPHOL - Twee mannen zijn vandaag door de rechtbank veroordeeld tot 60 uur taakstraf voor het tonen van een valse uitslag van een coronatest op Schiphol. De mannen waren verplicht een negatieve uitslag van een coronatest te laten zien voor hun zakenreis naar Marokko.
De twee mannen van 30 jaar toonden voor hun vliegreis op 21 januari een negatieve uitslag van een zogenoemde PCR-test. Op die uitslag stond het nummer van de huisarts waar de test zou zijn afgenomen. De marechaussee controleerde de uitslag van de test bij de huisarts, waarna bleek dat het duo helemaal geen coronatest had gedaan.
Het tweetal mocht vervolgens niet mee op de vlucht die ze geboekt hadden. 
De mannen gaven tijdens de zitting toe dat ze wisten dat ze een valse uitkomst van een coronatest lieten zien. Ze vertelden te laat op de hoogte te zijn van de verplichte negatieve coronatest. Ze waren bovendien bang dat de uitslag van de coronatest te lang zou duren en ze daardoor hun vlucht zouden missen.
Een van de verdachten kocht daarom via een kennis valse certificaten van een negatieve coronatest. De andere verdachte was ook bang dat het doen van een PCR-test schadelijk zou zijn voor zijn gezondheid. 
Bedreiging voor de volksgezonheid
Het duo heeft zich volgens de rechtbank schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte. Door het opzettelijk tonen van een vals certificaat en het niet doen van een coronatest hebben ze bovendien het risico genomen om andere in het vliegtuig en in Marokko te besmetten. De rechtbank noemt dat een ernstig feit en een bedreiging voor de volksgezondheid. 
Naast de taakstraf van 60 uur hebben beide mannen een voorwaardelijke celstraf van twee weken opgelegd gekregen, met een proeftijd van twee jaar. 

26-03-2021 14:03
NH Nieuws