Boerenkoppel Olivier en Emma: mozzarella van waterbuffels uit de Bovenkerkerpolder

AMSTELVEEN - Olivier en Emma wonen in Haarlem, maar dromen ervan om binnenkort op hun eigen waterbuffelboerderij te wonen. Het stel houdt al 15 van deze dieren voor hun melk en vlees. Volgens Emma Vlaanderen zal de mozzarella uit de Bovenkerkerpolder lekkerder worden dan de Italiaanse.
De keuze om met waterbuffels te werken is niet uit de lucht komen vallen. Het eigenwijze karakter van de dieren sprak Emma gelijk aan. "We hebben nu 16 waterbuffels, variërend in de leeftijd van pas geboren tot net melkgevend. Het is wel een apart dier. Toen dat goed bleek te gaan, hebben we er meer aangekocht."
Uitstoot
Emma en Olivier zijn toekomstbestendige boeren. Door waterbuffels te houden in plaats van koeien is hun boerderij een stuk meer klimaatneutraal. "Buffels stoten minder uit en gebruiken heel weinig tot geen krachtvoer. Ze produceren alleen wel veel minder. Veel geconcentreerder, maar minder melk."
Buffels worden gemiddeld ook ouder dan koeien. Omdat de buffels graag ruw voer eten, kan het maaien van de grond later in het jaar. Hierdoor blijft het gebied voor de weidevogels aantrekkelijk. 
Tekst gaat door onder foto
Tijdens de warme maanden kunnen de buffels buiten grazen. Het gebied achter de boerderij is volgens Olivier heel erg geschikt voor de buffels. "We hebben ook veel zoetwateropslag. Daar kunnen de buffels straks lekker in poedelen als het warm is. Dat vinden ze heerlijk."
Kaas
Naast mozzarella wordt ook burrata gemaakt van de buffelmelk. Yoghurt, ijs, melk en ook hardere kazen worden straks lokaal verkocht als de melkproductie helemaal op gang is gekomen.
Natuurlijk is het nog even afwachten hoe die producten gaan smaken. Emma denkt dat de vrijheid van de buffels er voor zal zorgen dat er een lokaal alternatief komt voor de Italiaanse mozzarella. "Onze mozzarella wordt eigenlijk veel lekkerder. Onze buffels komen lekker buiten, spelen in het water en in de modder. Dat is met die heerlijke Italiaanse mozzarella niet zo."

25-03-2021 12:00
NH Nieuws