Gemeente Amstelveen: als de horeca open gaat, kan dat met extra grote terrassen

AMSTELVEEN - Horeca-ondernemers kunnen niet wachten om hun zaak open te gooien. Vermoedelijk moeten ze daar nog wel even mee wachten, de verwachting is dat het kabinet tijdens de persconferentie van vanavond nog geen versoepelingen aankondigt voor de sector. Maar als ze open mogen dan mag dat van de gemeente met een extra groot terras. 
Wethouder Floor Gordon wil voor een soepele heropening voor de horeca zorgen. Daarom staat de gemeente het toe dat de horecaondernemers hun terrassen mogen uitbreiden naar openbare wegen en pleinen. "Wij willen gewoon klaarstaan voor het moment dat de horeca wel weer open kan. En daarvoor hebben wij ons gedoogbeleid uitgebreid."
Omzet
Daan Kroone, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) afdeling Amstelland, is erg verheugd met deze welwillendheid. "Dat is natuurlijk geweldig, dat de gemeente daarin meedenkt met ons. Dat betekent dat horeca-ondernemers straks de mogelijkheid hebben om snel aan een normale omzet te komen." Ook in Aalsmeer, Diemen en Ouder-Amstel volgen ze het voorbeeld van de gemeente Amstelveen.
Voor de persconferentie van vanavond houdt de horecaman zijn hart vast. "Ik vrees met grote vrezen. Er zijn al berichten naar buiten gekomen dat er nog lang geen versoepelingen komen, maar ook geen gesprekken over wat wel mogelijk is. Dat stemt ons niet positief."
De sector ligt inmiddels al meer dan een half jaar op zijn gat en echte inkomsten worden niet gegenereerd. Met kleine initiatieven zoals afhaalmaaltijden en koken op locatie houden ondernemers zich volgens Daan wel bezig, maar een echt verschil wordt daarmee niet gemaakt.
Schuldenlast
Toch zijn er in Amstelveen nog geen faillissementen gemeld binnen de sector. Daan weet waarom: "Mensen blijven herinvesteren in hun bedrijf. Het zij eigen vermogen, het zij vreemd vermogen. Als verhuurders en de belastingdienst straks aan de deur kloppen zal er toch wel een aantal bedrijven dan de schuldenlast niet op kunnen brengen en alsnog om zullen vallen."
Wethouder Floor Gordon erkent dat ondernemers in Amstelveen door een loodzware periode gaan. De gemeente blijft in gesprek met ondernemers om te helpen waar dat kan. "Er komt nu weer wat meer steun vanuit het rijk. Ik hoop dat daardoor die periode dat ze het vol kunnen houden langer kan duren. Wij staan er vooral klaar voor, zodat ze straks weer kunnen gaan ondernemen."

23-03-2021 07:00
NH Nieuws