Een helikopter, drone en heel veel zwaarbewapende agenten: dit is het Marengo-proces

AMSTERDAM - Zwaarbewapende agenten, een rondcirkelende helikopter en drone, en wachtende pers bij de bunker in Osdorp. Na drie jaar voorbereiding gaat het Marengo-proces vandaag inhoudelijk beginnen.
De wegen naar de zwaarbeveiligde rechtbank in Osdorp zijn afgezet en er is veel politiemacht op de been. Het zouden de zwaarste beveiligingsmaatregelen ooit zijn genomen bij een strafproces.
De bunker
De pers kan niet aanwezig zijn bij de zitting omdat de 'bunker' niet groot genoeg is voor alle zestien verdachten, de beveiligers, advocaten, én de pers. Er wordt al langer kritiek geuit op de keuze voor de bunker in Osdorp als locatie. De zwaarbeveiligde rechtbank op Schiphol zou logischer zijn geweest, stellen critici.
Saskia Belleman, rechtbankverslaggever bij De Telegraaf vertelt waarom de rechtszaak niet wordt gestreamd:
Het Marengo-proces
Zeventien verdachten, waaronder Ridouan Taghi, staan vandaag terecht in het Marengo-proces. Zij worden onder andere verdacht van betrokkenheid bij zes liquidaties, vier pogingen daartoe, drie voorbereidingen voor een moord en een poging tot het veroorzaken van een explosie.
Ook de kroongetuige, Nabil B., staat vandaag terecht. Eén van de verdachten kan vandaag niet aanwezig zijn omdat hij in Colombia vastzit in afwachting van uitlevering.

22-03-2021 10:21
NH Nieuws