Verbreding van A9 officieel van start: overkappingen, stil asfalt en geluidswand

AMSTELVEEN - Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft vanmiddag het officiële startsein gegeven voor de verbreding van de A9 tussen Badhoevedorp en knooppunt Holendrecht. De weg wordt verbreed, omdat er op het stuk vaak files staan. Daarnaast wordt de noordelijke randstad beter bereikbaar en wordt de leefbaarheid verbeterd door geluidsschermen. 
Rijkswaterstaat verbreedt de A9 bij Amstelveen en de gemeente Ouder-Amstel, hierdoor komen er vier rijstroken per rijrichting. Een flinke ingreep, want in 2026 moeten de werkzaamheden aan de A9 afgerond zijn. "Aan de ene kant is de snelweg heel belangrijk voor Amstelveen, maar tegelijkertijd heb je wel een hele drukke weg door je gemeente heen rijden", vertelt de Amstelveense wethouder Herbert Raat vandaag aan NH Nieuws. 
Weerstand bij inwoners
Het besluit om de A9 te verbreden stuitte dan ook op veel weerstand bij de inwoners van Amstelveen. In buurgemeente Ouder-Amstel hebben bewoners zich ook tegen de kap verzet, maar zonder resultaat. Zelfs de gemeente kon niet voorkomen dat de bomen moeten plaatsmaken voor asfalt, want dat is vereist om met het toenemende wegverkeer de filedruk te verlichten.
Terug planten 
Wel belooft wethouder Rineke Korrel dat de bomen die gekapt worden, ergens anders opnieuw worden geplant. "Dat zijn we verplicht aan de inwoners van onze gemeente en daar zullen we ons dan ook aan houden", aldus Korrel.

15-03-2021 19:30
NH Nieuws