Zuidwesterstorm in de provincie: testlocaties dicht en problemen op de weg

NOORD-HOLLAND - De eerste storm van 2021 raast over het land. Daarom geldt vandaag ook code geel. Aan de kust stormt het met windkracht negen. NH-weerman Jan Visser zegt op NH Radio dat het de komende uren alleen maar harder gaat waaien, samen met zware windstoten. "Ik verwacht dat er wel problemen gaan ontstaan." Volg alle updates over de storm in ons liveblog.
Op de A9 richting Amstelveen bij Aalsmeer is er een rijstrook afgesloten en moeten automobilisten langzamer rijden vanwege voorwerpen die op de weg zijn gewaaid.
Tussen Noordbeemster en Oosthuizen is de weg in beide richtingen afgesloten door omgewaaide bomen, meldt Rijkswaterstaat.
GGD Kennemerland heeft zojuist aan NH Nieuws laten weten dat op de testlocatie in de Expo Haarlemmermeer twee extra teststraten worden geopend. De testafspraken die op Schiphol gepland stonden, worden daar vandaag afgenomen. Over de vaccinaties volgt later een update.
Boven land waait het nu flink met windkracht zeven. Volgens NH-weerman Jan Visser is er aan de kust nu een zuidwesterstorm. "Aan de kust is er nu windkracht acht. Bij IJmuiden is er ook even windkracht negen gemeten, maar dat is weer afgenomen."
De komende uren zal de storm toenemen. "Het hoogtepunt van de wind is in de tweede helft van de ochtend en begin van de middag", zegt Jan Visser. "Het gaat er flink op los en het wordt nog heftiger." Vanmiddag zal het ook gaan regenen met onweers- en hagelbuien.
De storm gaat gepaard met zware windstoten. Vannacht in IJmuiden werd er een snelheid van 98 km/h gemeten. "De laatste uren is zijn er snelheden van 91 km/h bij Schiphol gemeten en 94 km/h bij Berkhout in West-Friesland." In Krommenie waren de windstoten iets minder hard, daar werd 87 km/h gemeten.
De komende uren zullen de windstoten ook toenemen. De verwachting is dat er windstoten tot 110 km/h zullen zijn. "Dat is echt fors er zullen wel wat problemen door ontstaan."

11-03-2021 10:00
NH Nieuws