Zuidwesterstorm in de provincie: storm is over hoogtepunt heen, veel schademeldingen

NOORD-HOLLAND - De eerste storm van 2021 raast over het land. Daarom geldt vandaag ook code geel. Aan de kust stormt het met windkracht negen. NH-weerman Jan Visser zegt op NH Radio dat het de komende uren alleen maar harder gaat waaien. Volg alle updates over de storm in ons liveblog.
Mensen die tussen 11.00 uur en 14.00 uur een afspraak hadden, worden opgebeld. "We blijven vandaag drie uur langer open. Voor iedereen is vandaag nog een nieuwe plek", aldus de woordvoerder. Vanochtend ging de teststraat dicht omdat er materiaal op het parkeerterrein rond vloog.
"De storm begint af te nemen", zegt NH-weerman Jan Visser. Aan de kust is er nu een windkracht acht tot negen, boven land is dat zes tot zeven. Ook nemen de windstoten af in kracht. "Die komen bijna niet meer boven de 100 km/h", zegt hij. 
Aan het eind van de middag worden er buien verwacht die gepaard kunnen gaan met onweer en hagel. 
De dijk tussen Enkhuizen en Lelystad, is aan het eind van de ochtend kort afgesloten geweest voor al het verkeer. Inmiddels is de weg weer open, alleen vanwege de harde wind mogen vrachtwagens en auto's met aanhangwagens niet over de dijk.  
Op de A9 richting Amstelveen bij Aalsmeer is er een rijstrook afgesloten en moeten automobilisten langzamer rijden vanwege voorwerpen die op de weg zijn gewaaid.
Tussen Noordbeemster en Oosthuizen is de weg in beide richtingen afgesloten door omgewaaide bomen, meldt Rijkswaterstaat.
GGD Kennemerland heeft zojuist aan NH Nieuws laten weten dat op de testlocatie in de Expo Haarlemmermeer twee extra teststraten worden geopend. De testafspraken die op Schiphol gepland stonden, worden daar vandaag afgenomen. Over de vaccinaties volgt later een update.
Boven land waait het nu flink met windkracht zeven. Volgens NH-weerman Jan Visser is er aan de kust nu een zuidwesterstorm. "Aan de kust is er nu windkracht acht. Bij IJmuiden is er ook even windkracht negen gemeten, maar dat is weer afgenomen."
De komende uren zal de storm toenemen. "Het hoogtepunt van de wind is in de tweede helft van de ochtend en begin van de middag", zegt Jan Visser. "Het gaat er flink op los en het wordt nog heftiger." Vanmiddag zal het ook gaan regenen met onweers- en hagelbuien.
De storm gaat gepaard met zware windstoten. Vannacht in IJmuiden werd er een snelheid van 98 km/h gemeten. "De laatste uren is zijn er snelheden van 91 km/h bij Schiphol gemeten en 94 km/h bij Berkhout in West-Friesland." In Krommenie waren de windstoten iets minder hard, daar werd 87 km/h gemeten.
De komende uren zullen de windstoten ook toenemen. De verwachting is dat er windstoten tot 110 km/h zullen zijn. "Dat is echt fors er zullen wel wat problemen door ontstaan."

11-03-2021 10:00
NH Nieuws