Gratis maaltijden voor studentencampus Uilenstede: "Bijbanen zijn er niet meer"

AMSTELVEEN - Welzijnsinstantie Participe deelt maaltijden uit aan studenten die het financieel en mentaal zwaar hebben tijdens de coronacrisis. Deze week werden er 84 pakketten uitgedeeld aan studenten bij de roeivereniging in het Amsterdamse Bos. 
"Elk initiatief is goed om het zo normaal mogelijk te laten zijn." Studente Julia is in ieder geval blij met de dinerpaketten die voor haar en andere studenten beschikbaar zijn gesteld. Ze vertelt over de afgelopen tijd. "Ik heb nog geluk dat dit mijn master is en dat ik een normale bachelortijd heb gehad. Vooral in de winterperiode ben ik echt wel een beetje down geweest."
De sociale contacten van studenten zijn steeds minder geworden en dat is met name voor studenten die zelfstandig wonen eentonig. Studente Kika: "Ik denk dat mensen heel veel hebben aan hun huisgenoten. Je hebt ook mensen die in een studio zitten en ik denk dat het voor hen extra eenzaam is nu."
Tekst loopt door onder de video.
Bijbaantje
Volgens studentenhuisarts Peter Vonk van de Universiteit van Amsterdam (UvA) is toenemende stress door geldzorgen bij studenten te verklaren. "Heel veel studenten hadden een bijbaan om de kamer te betalen. Die zijn allemaal weg, die bijbanen zijn er niet meer. De kosten lopen door, dat geeft allemaal stress."
De maatregelen hebben volgens Vonk een grote invloed op studenten en jongeren."We kunnen 's avonds niet uit, we kunnen niet met andere mensen praten, we kunnen nergens heen. Studenten hebben het extra moeilijk deze dagen."
Participe hoopt met het uitdelen van dit soort dinerpaketten te zorgen voor meer sociaal contact en een tegemoetkoming in de financieel zware situatie van studenten. "Op het moment dat je een maaltijd uitreikt en je in contact komt met andere mensen, kan je het gesprek aangaan en misschien meer hulp aanbieden", zo vertelt Ghoesna van de organisatie. 

11-03-2021 18:52
NH Nieuws