Bomen op auto's, teststraten gesloten: storm Evert liet van zich horen

NOORD-HOLLAND - Onze provincie beleefde dankzij storm Evert een onstuimige dag vandaag. Dat zorgde hier en daar voor overlast, maar ook voor genoeg plezier bij menig Noord-Hollander. Een terugblik op de eerste storm van 2021.
De storm kwam niet geheel onaangekondigd. Weermannen door heel het land, onder wie ook NH-weerman Jan Visser, zagen de storm al van ver komen aanwaaien. Het KNMI gaf dan ook niet voor niks code geel af. Zware windstoten tussen de 80 en 110 kilometer per uur werden verwacht.
Die voorspelling kwam uit. De zuidwesterstorm bereikte de provincie in de ochtenduren en hield direct flink huis. Zo zorgde de storm voor de nodige problemen op de weg: een vrachtwagen kwam overdwars op de N203 terecht en ook op andere wegen leidde de wind tot vertraging. Meerdere automobilisten troffen hun auto's met een boom erop. Aan de Herengracht werden zelfs drie auto's bedolven onder een boom.
Maar die overlast beperkte zich niet tot de wegen. Ook zorgde de storm voor vertraging in het openbaar vervoer en moesten verschillende test- en vaccinatielocaties de deuren sluiten, zoals test- en vaccinatielocatie Schiphol, de teststraat in Hilversum en de teststraat in Zaandam. Maar daartegenover stond wel dat extra teststraten werden geopend. Gisteren maakte de GGD Hollands Noorden al bekend de voor vandaag geplande coronavaccinaties in Middenmeer en Alkmaar te schrappen.
Een basisschool in Hoorn had het ook flink te verduren vanwege de storm. Het dak van twee lokalen van de basisschool De Pontonnier in Hoorn waaide weg. In een van de lokalen zaten leerlingen, maar niemand raakte gewond.
Het vliegverkeer ondervond geen problemen van de harde wind. Dit kwam door de gunstige richting. Vliegtuigen konden de hele ochtend op de Schiphol-Oostbaan landen.
Surfers gaan toch zee op
De storm was niet voor iedereen vervelend. Menig surfer rende het strand op bij Velsen-Noord om te genieten van de onrustige zee. Ook surfer Erik Dekker waagde het erop. 
Tekst gaat verder onder de video.
Ander plezier hadden de fotografen die vanuit hun schuilpositie wachtten op het perfecte plaatje. Zo lag Bas Groen vanochtend met zijn camera in de haven van IJmuiden om de DFDS-ferry te fotografen. "Dit is zeker weten genieten voor mij hoor", zei hij laaiend enthousiast.
Naarmate het einde van de middag naderde, werd storm Evert steeds rustiger. Rond 18.00 uur ging de storm liggen en werd code geel ingetrokken. 

11-03-2021 21:30
NH Nieuws