Willem de Beukelaer maakt documentaire over de horeca: "De verhalen zijn anders"

VOLENDAM - Afhaalmaaltijden, opgestapelde terrasstoelen en lege kroegen: de horeca is al bijna een jaar zo goed als gesloten. Het is dan ook volgens filmmaker en tevens zelf kroegeigenaar, Willem de Beukelaer hoog tijd voor de verhalen achter deze gesloten deuren: "Ik wilde het echte verhaal vertellen." 
In twee dagen is de documentaire 'Binnenkort te huur' gedraaid. "Ik ben naar horecaondernemers gegaan in Alkmaar, Volendam, Edam en Amstelveen", maar filmmaker Willem de Beukelaer had zo nog meer verhalen in beeld kunnen brengen. "Ik weet er nog wel twintig."  
Verschillende verhalen
De verhalen gaan over het overleven van de coronacrisis als horecaondernemer. Zo krijgt de kijker te zien wat mensen er allemaal voor doen. In Alkmaar is de SRV-man terug, worden er in het hele land veel maaltijden aan de deur afgeleverd en doen sommige horecaondernemers aan livestreams. Horecaondernemer Vincent Veerman uit Volendam heeft twee jaar geleden Sjaakie's Café overgenomen. "Ik doe mee met de documentaire om te laten blijken wat er echt aan de hand is. Heel veel mensen denken dat de horeca enorme steunpakketten krijgt." In werkelijkheid is dat voor Veerman € 4400 in drie maanden. Dit terwijl hij maandelijks aan vaste lasten al € 5000 euro kwijt is. "Iedere euro grijp ik aan. Ik ben alles in het werk aan het stellen om te overleven. Totdat je straks je huis moet verkopen." 
Tekst gaat door onder de foto. 
Veerman is dan ook dankbaar voor initiatieven zoals 'Hart onder de riem-loop'en de verschillende donaties van klanten. "Iedere steun die wij kunnen ontvangen, daar ben ik heel dankbaar voor." Zijn café opgeven en een andere baan zoeken zit er volgens Veerman niet niet in. "Ik heb een hartinfarct gehad, een pacemaker, suikerziekte. Ik ben 52. Ik kom nergens meer aan de bak."
15 maart
De documentaire is ook een vorm van steun. Veerman hoopt dat mensen op deze manier het leed echt zien: "Mijn eigen vader is overleden aan corona, het is er echt, maar we zullen moeten werken naar een leefbare situatie of schadeloos gesteld moeten worden." De documentaire van zo'n 10 tot 15 minuten komt maandag 15 maart online uit. 

03-03-2021 19:00
NH Nieuws