Wethouder Herbert Raat overwoog te stoppen na dreigementen

AMSTELVEEN - Wethouder Herbert Raat van onder meer Financiën overwoog enkele jaren geleden serieus te stoppen na een serie dreigementen aan zijn adres. Dat blijkt uit de documentaire 'Doelwit' van Nan Rosens die vanavond bij NPO2 wordt uitgezonden. Raat: "Ik heb er serieus over gedacht om te stoppen met mijn werk, ondanks dat het mijn lust en mijn leven is."
In de documentaire vertellen zes wethouders over bedreigingen en intimidatie in hun gemeente. Ook wethouder Herbert Raat komt aan het woord en vertelt over zijn persoonlijke ervaringen in de gemeente Amstelveen.
Woonurgentie
Eind 2018 werd Raat door een inwoonster bedreigd die op die manier woonurgentie wilde afdwingen maar volgens de wethouder daar geen recht op had. "Op social media uitte ze tientallen dreigende opmerkingen in zowel openbare als privéberichten. De kring waarin zij verkeerde versterkte de dreiging die ervan uitging."
De gemeente Amstelveen heeft het beleid om consequent aangifte te doen van bedreigingen tegen het College van Burgemeester en Wethouders of haar ambtenaren. Omdat het niet de eerste keer was dat de vrouw over de schreef ging, werd ze ook per brief verzocht om te stoppen.
Verder werd aan Facebook gevraagd om een account met daarop beledigingen en foto's van wethouders en ambtenaren te verwijderen. Waarschijnlijk was de Facebookpagina door de boze inwoonster opgericht.
Uiteindelijk kreeg de vrouw in 2019 een voorwaardelijke celstraf van vier weken opgelegd en een contactverbod met Herbert Raat.
Impact
De incidenten zijn de wethouder niet in de koude kleren gaan zitten. "Vervolgens moet je dan thuis uitleggen dat er wat aan hand is en dat iedereen extra moet oppassen. En niet voor de eerste keer. Het heeft mij diep geraakt dat mijn werk zo’n impact heeft op ons gezin". In die tijd dacht de wethouder er serieus over na om met zijn werk te stoppen. 
Uiteindelijk besloot Herbert Raat door te gaan, vertelt hij in de documentaire. "Het kan niet zo zijn dat de mensen met de grootste mond krijgen wat ze willen. Ook als ze daar geen recht op hebben, in dit geval een woning. Dat de grootste schreeuwers de agenda bepalen. Dan kunnen we er als overheid wel mee ophouden."

22-02-2021 12:45
NH Nieuws