Enige start- en landingsbaan Schiphol tijdelijk dicht door sneeuw

SCHIPHOL - De Kaagbaan van Schiphol is al ongeveer een uur dicht vanwege de sneeuw en harde wind. De sneeuwploeg van de luchthaven moet veel moeite doen om de enige start- en landingsbaan in gebruik sneeuwvrij te houden. Bezemwagens rijden af en aan, maar de harde wind blaast waarschijnlijk de sneeuw steeds terug de Kaagbaan op. Vliegtuigen draaien daarom al een tijdje wachtrondjes boven Flevoland, Zuid-Holland en de Noordzee.
Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet
KLM heeft tot nu toe 66 vluchten geannuleerd, maar wil nog niet bevestigen of dat door de sneeuwval en harde wind komt. Tientallen vluchten zijn vertraagd en ook andere luchtvaartmaatschappijen schrappen vluchten van en naar Schiphol.
Uitwijken naar andere luchthavens
Sinds 8.30 uur kunnen geen vliegtuigen landen of starten op de Kaagbaan, die al de hele ochtend als enige start- en landingsbaan in gebruik is. Toen de baan weer beschikbaar, deed een KLM-Boeing 777 een poging om te landen na een uur rondjes te hebben gevlogen. Dat toestel maakte uiteindelijk een doorstart en lijkt nu uit te wijken naar een andere luchthaven. Ook een KLM-vlucht vanuit Praag wijkt momenteel uit, vermoedelijk naar Rotterdam.
Een woordvoerder van Luchtverkeersleiding Nederland liet NH Nieuws weten dat de Kaagbaan tijdelijk dicht was vanwege het sneeuwvrij maken van het asfalt. Schiphol zegt dat de sneeuwploeg met man en macht werkt om de banen toegankelijk voor het vliegverkeer te maken.

07-02-2021 09:48
NH Nieuws