Amsterdam UMC gaat coronavaccins verdelen onder ziekenhuizen in provincie

NOORD-HOLLAND - De coronavaccins die voor het ziekenhuispersoneel in Noord-Holland beschikbaar worden gesteld, worden naar rato verdeelt onder de ziekenhuizen in de provincie. In totaal ontvangt het Amsterdams UMC een kleine 5.000 vaccins voor medewerkers in Noord-Holland en Flevoland. "Deze week wordt begonnen met het vaccineren, maar wanneer is nog niet duidelijk", zegt woordvoerder van het ziekenhuis Marc van den Broek.
In het bericht van het ministerie van Volksgezondheid en het Netwerk Acute Zorg (LNAZ) staat dat zij ernaar streefden om uiterlijk maandag 4 januari duidelijkheid te krijgen wat de kortst mogelijke termijn is waarop gestart kan worden met vaccineren van medewerkers uit de acute zorg. "Waarschijnlijk gebeurt dat in circa tien ziekenhuizen, verspreid over het land."
Vandaag werd in het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) hierover gesproken. Met als uitkomst dat het nog onduidelijk is wanneer gestart wordt met het vaccineren van medewerkers. Wel kwam naar buiten dat het Amsterdam UMC de kleine 5.000 vaccins naar rato verdeelt onder de ziekenhuizen in de provincie. 
Eerder werd duidelijk dat het ziekenhuispersoneel toch wel bij de groep zorgmedewerkers hoort die als eerste wordt gevaccineerd, nadat eerder werd besloten om deze groep niet mee te nemen in de vaccinatieronde. Woordvoerder van de Noordwest Ziekenhuisgroep (NWZ) Rinske de Wit zei destijds opgelucht te zijn dat de oproep van de ziekenhuizen is gehoord om de medewerkers in de frontlinie als eerste te vaccineren.
Niet al het ziekenhuispersoneel wordt gevaccineerd, maar alleen het personeel op de spoedeisende hulp, de IC's, de covidafdelingen en het ambulancepersoneel. Daarnaast zijn ook het personeel van verzorg- en verpleeghuizen als eerste aan de beurt. Gisteren werd bekend dat ook huisartsenbij die groep horen.
In onze provincie wordt gevaccineerd in Huizen, Purmerend, Alkmaar, Amsterdam en bij Schiphol. Eind vorig jaar was NH Nieuws in Alkmaar, waar op het festivalterrein aan de Olympiaweg in totaal zeven prikstraten worden opgebouwd. 

04-01-2021 12:14
NH Nieuws