De meest opvallende meningsverschillen in De Peiling

NOORD-HOLLAND - In het afgelopen jaar heeft NH Nieuws regelmatig de meningen gepeild over allerlei onderwerpen. Natuurlijk ging het vaak over corona, maar ook over het bewapenen van boa's, schelden met kanker, en de kat van de buren. NH Nieuws zette de meest opvallende meningsverschillen nog eens op een rijtje.
Meeste stemmers
Op De Peiling waarin we vroegen of Keti Koti een nationale feestdag moet worden kwamen dit jaar de meeste stemmen binnen: 23.079. Deze poll werd op social media veel gedeeld onder voorstanders van het invoeren van Keti Koti als nationale feestdag ter herinnering aan het afschaffen van de slavernij.
J.P Coen zorgt voor veel reacties
Op de vraag wat we aanmoeten met omstreden standbeelden en straatnamen kwamen 2.125 Facebookreacties binnen van felle voor- en tegenstanders. 
Vloekenpot tegen schelden met kanker
Een Hilversumse kantinejuf was schelden met kanker op haar school meer dan zat en zette een vloekenpot neer in de kantine. We werden tijdens de radio-uitzending van De Peiling gebeld door een welbespraakte 10-jarige jongen wiens oma net aan kanker was overleden. Hij wilde op zijn school ook wel zo'n vloekenpot. KWF Kankerbestrijding en de Bond tegen Vloeken reageerden op zijn verhaal. De NOS pikte dit verhaal van onze Gooi-redactie ook op en inmiddels zijn er in het heel land scholen waar de invoering van zo'n vloekenpot wordt overwogen.
Mondkapjesplicht
We maakten het afgelopen jaar veel Peilingen over coronamaatregelen. Of het nou over afstand houden in de supermarkt ging of het wel of niet sluiten van de horeca, de meeste coronapeilingen gingen ruim over de duizend Facebookreacties heen en leverden meer bellers op dan we in het dagelijkse uurtje zendtijd kwijt kunnen. 
Toen we de mening peilden over het invoeren van een mondkapjesplicht kregen we niet alleen reacties uit Noord-Holland, maar via Facebook ook uit Spanje, Duitsland en Frankrijk. De uitzending werd online ook buiten de provinciegrenzen beluisterd. We kregen op de radio bellers uit Vlissingen, Dordrecht en Delft aan de lijn.
Boa's bewapenen? 
Nadat op het strand bij IJmuiden twee boa's belaagd werden door een groep jongeren, laaide de discussie over het bewapenen van deze handhavers flink op. De 3.608 stemmers op onze meerkeuzevraag waren het er niet over eens. 51 procent vindt het bewapenen van boa's een goed idee, 49 procent vindt het een slecht plan.
Slapeloze nachten door huurverhoging
Bij een Peiling over de stijging van de huur van woningen werden we benaderd door Joke uit Amstelveen. Ze sliep niet meer nu haar sociale huur naar een onbetaalbare vrije sector-hoogte steeg. Een verhaal dat veel losmaakte in Noord-Holland.
De kat van de buren moet binnenblijven
Ook katten zorgden voor een drukke Peiling, toen een ecoloog ervoor pleitte om huiskatten voortaan binnen te houden of alleen aangelijnd naar buiten te laten om vogels te beschermen. Een nipte meerderheid van de 12.112 stemmers gunt de kat zijn vrijheid (52 procent). 48 procent van de stemmers vond het wel een goed idee als de kat voortaan binnen bleef. "Vooral die van de buren", lazen we in de online reacties, "want die poept altijd in mijn tuin."

25-12-2020 10:00
NH Nieuws