De Peiling: Schiphol moet tijdens de lockdown helemaal dicht

SCHIPHOL - Nederland zit sinds middernacht in een strenge lockdown. Het land is zo goed als op slot. Premier Rutte drukte ons op het hart om niet op reis te gaan en tot half maart volgend jaar niet naar het buitenland af te reizen, tenzij strikt noodzakelijk. "We vragen reizigers om hun verantwoordelijkheid daarin te nemen", stelt ook Schiphol. En toch blijft de luchthaven open voor passagiers- en vrachtvluchten.  

Vind jij dat Schiphol tijdens de lockdown gesloten moet worden? Dat alle vluchten van en naar de luchthaven geschrapt moeten worden in de strijd tegen het coronavirus?

Ondanks de oproep van de premier is het dus wel mogelijk om naar het buitenland af te reizen.  En zijn er vluchten van en naar Schiphol. Ook zijn de eet-en drinkgelegenheden achter de veiligheidscontrole zoals altijd geopend. 
Dit betekent dat het voor vliegtuigpassagiers mogelijk is om een hapje te eten en drinken in een horecagelegenheid. Dit in schril contrast tot de rest van het land, waar alle horeca-gelegenheden gesloten zijn. 
Winkels
Vrijwel alle winkels op Schiphol gaan vanwege de landelijke lockdown dicht. Alleen essentiële verkooppunten blijven open, zo meldt de luchthaven. De uitzondering geldt voor de Albert Heijn-supermarkten, drogisterijen, banken en het servicepunt van de luchthaven.

Drukke piekuren

Ondanks de harde lockdown in Nederland moeten reizigers zich schrap zetten voor een aantal drukke piekuren op Schiphol. Vanaf vandaag is het voor passagiers uit risicogebieden  buiten de Europese Unie - die zijn vrijgesteld van het inreisverbod - verplicht een negatieve testuitslag bij zich te hebben. Bovendien moeten alle reizigers een gezondheidsverklaring op zak hebben. Beide documenten moeten met het paspoort worden gecontroleerd door de Koninklijke Marechaussee.
Vollere vluchten
De plotselinge piekmomenten worden volgens Schiphol veroorzaakt door vollere vluchten die tegelijk aankomen. Het is extra druk door reizigers die tijdens de kerstperiode bij hun familie willen zijn en via Schiphol overstappen. Burgemeester Schuurmans van Haarlemmermeer heeft het kabinet gevraagd om meer grenswachten van de marechaussee. Schiphol zet meer personeel in voor crowdcontrol en werkzaamheden in de terminal die de doorstroming in de weg zitten zijn opgeschort.
Minister-president Mark Rutte riep Nederlanders vanavond op geen niet-noodzakelijke reizen te boeken tot half maart. Dat dringende advies gold eerst tot half januari.

15-12-2020 12:05
NH Nieuws