Noord-Holland maakt zich op voor hardere lockdown

NOORD-HOLLAND - Voor de tweede keer in een jaar tijd zet Noord-Holland zich schrap voor een lockdown. De regels zijn dit keer een stuk strenger dan in de 'intelligente' lockdown van eerder dit jaar. 

Niet-essentiële winkels en sportscholen gaan dicht 
Basis- en middelbare scholen gaan vanaf woensdag dicht
Doorstroomlocaties als musea en pretparken gaan dicht
Niet-medische contactberoepen als kappers en massagesalons sluiten weer
Het kabinet adviseert iedereen dringend om thuis te blijven, thuis te werken en niet op reis te gaan
Maximale aantal bezoekers gaat van 3 naar 2 per dag (met kerst mag 1 bezoeker extra)

Bij tuincentrum Life & Garden in Amstelveen is vandaag een ware stormloop ontstaan op kerstbomen en andere kerstartikelen. "Het tuincentrum gaat 1 januari definitief dicht, maar zou nog één seizoen kerstbomen en andere kerstartikelen verkopen", vertelt Bas Jongerius van Life & Garden. "Zeker sinds vanochtend hebben we een run gezien op de kerstbomen en om een uurtje of 13.00 uur ging de laatste boom eruit."
Alle winkels in Haarlem moeten om 20.00 uur de deuren sluiten. Dat vertelt burgemeester Jos Wienen zojuist aan NH Nieuws. Dat betekent dat spontane koopavonden, in sommige gevallen zelfs tot middernacht, geen doorgang kunnen vinden. In de binnenstad zijn daarnaast matrixborden neergezet om bezoekers te waarschuwen tegen de drukte. Supermarkten mogen wel tot 22.00 uur openblijven.
Het is druk op straat in de winkelcentra van Hilversum en Bussum. Veel mensen komen naar de centra om hun laatste boodschappen te doen voor het geval een groot deel van de winkels vanaf morgen voor een maand sluit. De 'druktemeter' van het Hilversumse centrum kleurt deels rood. Er lopen extra handhavers en agenten op straat om de drukte in goede banen te leiden. Ook in Bussum laat de gemeente weten de drukte scherp in de gaten te houden. 
Welke maatregelen gaan er precies gelden en wanneer gaan ze in? NOS zette het alvast op een rijtje, inclusief de onzekerheden die nog gelden. Zo is niet duidelijk welke winkels precies als essentieel bestempeld worden.
In Haarlem zetten winkeliers zich schrap voor een extreem drukke middag. Vrijwel direct na het aankondigen van de aangescherpte maatregelen ontstonden daar al lange rijen in de binnenstad. Verslaggever Paul Tromp signaleert ondertussen ook politie, mogelijk om toe te zien op een veilig verloop van de middag.
Het is een harde klap voor het onderwijs: de scholen gaan net als afgelopen voorjaar de deuren sluiten. Vanaf woensdag gaat zowel het basis- als voortgezet onderwijs volledig over op online lesgeven. De afgelopen dagen leek het erop dat in ieder geval een deel van de sector dit bespaard zou blijven.

14-12-2020 13:12
NH Nieuws