Afgebrande Urbanuskerk Amstelveen niet langer dakloos: "Mijlpaal in restauratie"

AMSTELVEEN - Na de verwoestende brand van 2018 was hij twee jaar lang dakloos, maar sinds gisteren heeft de Urbanuskerk weer een stuk dak boven het hoofd. Boven het schip van de kerk zijn de eerste delen van het nieuwe dak geplaatst, waardoor de monumentale gewelven hersteld kunnen worden zonder dat de weerelementen de restauratie teisteren. De rest van het dak volgt komend voorjaar.
De afgelopen dagen was het in Bovenkerk een komen en gaan van vrachtwagens die de dakspanten voor de kerk afleverden. Bij de kerk stonden twee hijskranen klaar, waarvan er een werd gebruikt om de onderdelen op de klaarliggende muurplaten te plaatsen.  
Volgende week volgen de tussenliggende dakplaten en is dit deel van de kerk na ruim twee jaar weer afgesloten. "Een imposant gezicht en een mijlpaal in het restauratieproces", aldus architect Cor Bouwstra. "Bijkomend voordeel is ook dat we met nieuwe materialen nu het dak meteen goed hebben kunnen isoleren."
Om het dak te kunnen plaatsen moesten eerst de gemetselde gewelven in de zijbeuken worden hersteld. Daarvoor is zoveel mogelijk gebruikgemaakt van de stenen van de afgebrande kerk, die door vrijwilligers minutieus zijn afgebikt en schoongemaakt. Nu worden de monumentale bogen teruggemetseld.
Dit vraagt ambachtelijk vakwerk. "Gelukkig hebben we timmerlieden en metselaars die deze oude technieken nog beheersen", zegt Willem Polle van aannemersbedrijf Nico de Bont daarover. "We gebruiken de gelegenheid ook om nieuwe jonge mensen in dit vak op te leiden." 
De kerk verwacht over 2 jaar weer open te kunnen voor diensten.

12-12-2020 09:00
NH Nieuws