Waarschuwing voor dichte mist in bijna heel het land, veel spitsstroken dicht

Het KNMI waarschuwt vanochtend voor dichte mist die in vrijwel het hele land voorkomt. De spitsstroken zijn daarom op veel wegen dicht. Ook de ANWB geeft een verkeerswaarschuwing vanwege de mist. Doordat de temperatuur op sommige plaatsen rond het vriespunt ligt kan het lokaal ook glad zijn.
"Tot en met negen uur kan het sterk mistig blijven en zijn veel spitsstroken gesloten", meldt Weerplaza. "Met uitzondering van het noordoosten is in het hele land het zicht soms minder dan 100 meter."
De mist kan leiden tot slecht zicht en gevaarlijke rijomstandigheden. De ANWB adviseert bestuurders dan ook om hun snelheid aan te passen en afstand te houden. "Bij mist verdubbel je de afstand tot je voorganger en je halveert je snelheid. Hierdoor heb je veel meer tijd om te handelen als er iets onverwachts gebeurt."
Het zicht kan plaatselijk tussen de 50 en 200 meter zijn, meldt ook Rijkswaterstaat op Twitter:
Op sommige wegen zorgt de dichte mist voor vertraging. Zo gebeurde er onder meer op de A9 van Alkmaar richting Amstelveen een ongeluk tussen het knooppunt Kooimeer en Akersloot. Daar kantelde een camper. Ook op de A2 naar Utrecht moest de afrit Rosmalen worden afgesloten om een auto te bergen.
De verwachting is dat de mist in de loop van de dag overgaat in de laaghangende bewolking. Weerplaza verwacht dat het zicht op de weg in de loop van de ochtend verbetert. Eerst in het westen van het land. In de middag trekt de mist ook op andere plaatsen op.

09-12-2020 08:09
NOS