Studenten protesteren op campus tegen leenstelsel: "Blijft je als spook achtervolgen"

AMSTELVEEN - Regen en corona zorgden ervoor dat maar weinig studenten iets gemerkt hebben van het protest op campus Uilenstede in Amstelveen. Daar protesteerde een klein clubje studenten verkleed als spoken tegen het studieleenstelsel. De actie in Uilenstede is onderdeel van een landelijke campagne die morgen in Utrecht wordt voortgezet.
De studenten willen met de actie aandacht vragen voor de oplopende studieschulden en het leenstelsel. Ze willen terug naar de situatie toen studiefinanciering nog bestond uit een basisbeurs en een lening. Ze voeren hiervoor al jaren actie en ze hopen het onderwerp voor de verkiezingen op de politieke agenda te krijgen. 
'Schuldenspook'
Volgens voorzitter Lyle Muns van de Landelijke Studenten Vakbond is het leenstelsel verworden tot een 'schuldenspook' dat studenten achtervolgt. "Sinds de afschaffing van de basisbeurs en invoering van het leenstelsel moeten studenten een enorme schuld aan gaan om te kunnen studeren. De gemiddelde student leent 700 euro per maand. Een kwart van de studenten studeert straks af met een schuld van 40.000 euro."
Verkiezingen
Ook FNV Young & United sluit zich bij de actie aan, die onderdeel is van de bredere campagne #nietmijnschuld. Woordvoerster Mariëtte van Dijk zegt dat studenten schuldenvrij moeten kunnen afstuderen.
Nu de Tweede Kamerverkiezingen in aantocht zijn, heeft Van Dijk goede hoop dat Haagse politici meer rekening houden met de wensen van studenten. "De programma's worden nu geschreven. Je ziet al dat steeds meer politieke partijen een draai maken en zich uitspreken voor het afschaffen van het leenstelsel."
Behalve in Amstelveen zijn er er de komende dagen ook acties in Groningen en Utrecht.

28-10-2020 21:29
NH Nieuws