KLM: akkoord met bijna alle bonden, behalve met de piloten

SCHIPHOL - KLM heeft overeenstemming bereikt met zeven van de acht vakbonden over het herstructureringsplan dat vandaag aan het ministerie van Financiën wordt aangeboden. Daarmee heeft KLM handtekeningen van alle grond- en cabinebonden, alleen met pilotenbond VNV is geen deal.
Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet
Het herstructureringsplan is een voorwaarde van minister Hoekstra van Financiën om KLM een lening te geven van 3,4 milard euro. Het concept-plan wordt vandaag aan de minister aangeboden.
Bij het cabinepersoneel is er overeenstemming op hoofdlijnen met VNC en FNV Cabine over zowel reductie van de arbeidsvoorwaarden als een sociaal plan. Bij het domein Grond is er een overeenkomst op hoofdlijnen over reductie van de arbeidsvoorwaarden met FNV Luchtvaart, CNV, De Unie, VKP en NVLT.
Gisteren meldde FNV nog dat zij niet akkoord gingen met het eindbod van KLM, maar volgens de maatschappij is de bond daarop teruggekomen. Alleen met pilotenvakbond VNV is geen akkoord bereikt.
Gedwongen ontslagen
KLM meldt genoodzaakt te zijn om het aantal arbeidsplaatsen te verminderen om het voortbestaan van het bedrijf op de langere termijn te waarborgen. Hiervoor moeten sociale plannen met de bonden worden afgesproken.

01-10-2020 09:07
NH Nieuws