Geen gedwongen ontslagen op Schiphol bij cabinepersoneel en piloten Easyjet

SCHIPHOL - Prijsvechter Easyjet heeft akkoorden bereikt met cabinebond VNC en pilotenvereniging VNV over baanbehoud op Schiphol. De Britse maatschappij heeft een basis op Schiphol met 300 medewerkers, waarvan 200 stewards en stewardessen en 90 piloten. In ruil voor het bevriezen van hun salarissen voor de komende twee jaar is er afgesproken dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen. 
Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet
Van de zomer verwachtte Easyjet Nederland-directeur William Vet dat er van 30 procent van het personeel afscheid zou moeten worden genomen. Door de coronacrisis heeft de prijsvechter flink moeten schrappen in de dienstregeling. Dankzij het akkoord blijven alle banen behouden. Vet: "Hiermee is voorlopig een einde gekomen aan een periode van onzekerheid wat betreft de toekomst van de basis op Schiphol."
Op KLM na is Easyjet de grootste aanbieder van vluchten op Schiphol. Vanaf Amsterdam kan er naar 42 Europese bestemmingen worden gevlogen. Het Nederlandse cockpit- en cabinepersoneel neemt daar een deel van voor hun rekening.
KLM
Bij KLM kan nog lang niet de vlag uit over een akkoord met de bonden. De maatschappij heeft tot donderdag om bij minister Hoekstra van Financiën te kunnen aantonen dat er wordt voldaan aan de voorwaarden voor overheidssteun. KLM moet onder andere reorganiseren om aanspraak te kunnen maken op 3,4 miljard euro aan leningen en garanties, maar de bonden zijn boos dat zij niet bij die afspraken waren betrokken.
Volgens de bonden hadden die onderhandelingen nooit zonder hen mogen plaatsvinden en kan er pas een akkoord over een sociaal plan worden bereikt met hun handtekeningen eronder. Bij KLM verdwijnen 5.000 arbeidsplaatsen. De bonden willen voorkomen dat er loonoffers worden gedaan bij de laagste inkomens van het personeel dat mag blijven.

28-09-2020 11:32
NH Nieuws