Zware windstoten van zomerstorm zorgen vooral voor omgewaaide bomen

NOORD-HOLLAND - De zomerstorm Francis heeft in de afgelopen uren her en der al wat schade aangericht. De storm bereikte gisteravond de kust en zorgt nog zeker tot het eind van de middag voor harde windstoten in de provincie.
Zo komen er vanuit meerdere plekken in de provincie meldingen van stormschade. In Amsterdam en IJmuiden leidde dat onder meer tot omgewaaide bomen en auto's die total loss raakten:
Tekst gaat door onder video
Ook zorgden omgewaaide bomen voor een kapotte tramleiding en konden bewoners aan de Oostenburgergracht in de hoofdstad tijdelijk hun huis niet uit door een omgewaaide boom tegen de gevel. 
Op Schiphol heeft het eerste vliegtuig inmiddels al een doorstart moeten maken in verband met de wind. Volgens verslaggever Doron Sajet zijn er windstoten tot wel 75 kilometer per uur waarneembaar.
Bouwsteiger
Gisteravond waaide er al een bouwsteiger in Heerhugowaard om. Niemand raakte daarbij gewond. Uit voorzorg werd een groot gebied om de steiger afgezet.
Tekst gaat door onder video
In verband met de harde wind heeft Rijkswaterstaat de Markerwaarddijk (N307) afgesloten voor vrachtwagens en auto's met aanhangers. Voor ander verkeer blijft de weg gewoon open.
Ook het treinverkeer ondervindt hinder door de storm: tussen Amsterdam en Den Helder rijden tot 10.00 uur minder treinen. 
Langs de kust werd gisteravond een uur lang windkracht 9 gemeten. De zwaarste windstoot bedroeg 100 kilometer per uur. Daarmee werd Francis officieel een zomerstorm. Ook de komende uren heeft het KNMI code geel afgegeven in verband met zware windstoten.

26-08-2020 06:37
NH Nieuws