Veiligheidsregio waarschuwt jongeren: "Geen illegale party's en houd afstand bij tuinfeestjes"

HOOFDDORP - De Veiligheidsregio Kennemerland roept jongeren op om zich strikter aan de maatregelen te houden om het coronavirus niet verder te verspreiden. In Kennemerland zijn het vooral de jongeren die positief worden getest op het virus. Tegen illegale feestjes zal de komende weken hard worden opgetreden.
Marianne Schuurmans, voorzitter van de Veiligheidsregio Kennemerland, maakt zich zorgen over de zonnige dagen die er nog aan komen en de stroom vakantiegangers die terugkomt uit het buitenland. Daarom is nú voor haar het moment aangebroken om vooral jonge inwoners nog eens op het hart te drukken om zich vooral aan de anderhalve meter afstand te houden.
Jongeren weten vaak niet dat ze besmet zijn en steken onbewust hun ouders en grootouders aan, met alle gevolgen van dien. Vooral illegale feesten en 'thuisfeestjes' kunnen brandhaarden zijn, vertelt Schuurmans:
Tekst gaat door onder video
Mocht het nodig zijn, dan wordt overwogen om bijvoorbeeld parken op bepaalde tijdstippen te sluiten."En heb je een feestje thuis, houd afstand en nodig niet te veel mensen uit", benadrukt Schuurmans nog maar eens. 
Oproep aan winkeliers
Naast de jongeren waarschuwt Schuurmans ook de detailhandel in de regio. Ze ziet dat ondernemers lakser worden in het naleven van de maatregelen in hun winkels. Over het algemeen vindt ze dat de horeca het goed doet, maar cafés of restaurants die de regels blijven overtreden, zullen gesloten worden.
Tekst gaat door onder video
'Geen mondkapjesplicht in Kennemerland'
Schuurmans zat gisteren bij het overleg tussen onder meer de Veiligheigdsregio's en het RIVM. Daar werd besloten dat er voorlopig geen mondkapjesplicht wordt ingevoerd. Ze begrijpt die keuze. "Op Schiphol worden ze gebruikt, maar in de rest van de regio zie ik de meerwaarde er nog niet van in op dit moment. Ze worden vooral ingezet om gedrag te beïnvloeden en mensen er bewust van te laten maken dat er corona heerst. Ik denk dat dat bewustzijn er bij de meeste mensen in deze regio wel is."
Winkeliers kunnen er overigens wel zelf voor kiezen om klanten te vragen om mondkapjes op te doen. Zo is dat bijvoorbeeld op de Bazaar in Beverwijk het geval.
Mochten de winkeliers en de jongeren haar adviezen in de wind blijven slaan, dan kunnen de gevolgen voor de regio groot zijn, stelt Schuurmans. "Het gevolg is dat de kwetsbaren, zoals de opa's en oma's van de jongeren, ook weer ziek worden en dat heeft weer gevolgen voor onze gezondheidszorg. Ze zijn daar nog steeds aan het herstellen van de ernstige tijd die ze achter de rug hebben. We zullen dan ook weer veel strenger moeten gaan handhaven, terwijl we eigenlijk met z'n allen willen dat Kennemerland 'open' blijft." 

30-07-2020 16:13
NH Nieuws