KLM discrimineerde vrouwelijke passagier aan boord van vliegtuig

SCHIPHOL - KLM heeft ten onrechte een vrouwelijke passagier op een andere stoel gezet op een vlucht naar Schiphol nadat ultraorthodoxe joden weigerden naast haar te zitten. Haar man, SP-Kamerlid Ronald van Raak, was naar het College voor de Rechten van de Mens gestapt om verhaal te halen. Het College oordeelde dat KLM Van Raak's vrouw een ‘verboden onderscheid’ heeft gemaakt op grond van geslacht, meldt het Kamerlid.
Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet
Het incident waarover Van Raak een column schreef, vond vorig jaar plaats op een vlucht van New York naar Amsterdam. De groep orthodoxe joden wilde na het instappen op New York's JFK Airport niet naast Van Raak's vrouw zitten. "De mannen weigerden plaats te nemen, waardoor de vlucht werd vertraagd en de sfeer grimmig werd", aldus Van Raak. Samen met zijn vrouw werd uiteindelijk gekozen om de cjoodse man zijn zin te geven en te verplaatsen.
Maar Van Raak liet het er niet bij zitten. Volgens de parlementariër had de KLM-bemanning de op geslacht discriminerende passagiers moeten laten inbinden. Het College voor de Rechten van de Mens gaf Van Raak gelijk en oordeelt dat de maatschappij voortaan niet meer het slachtoffer van de discriminatie, maar de dader moet aanspreken.
Verboden onderscheid
KLM heeft een ‘verboden onderscheid’ heeft gemaakt op grond van geslacht, ‘door geen zorg te dragen voor een discriminatievrije omgeving’, schrijft Van Raak nu over de uitspraak.
Van Raak: "Het gaat hier om een publiek belang, dat elke vrouw erop moet kunnen rekenen dat zij niet wordt gediscrimineerd op een vlucht van KLM. Ik zal KLM vragen om op basis van deze uitspraak de werkwijze aan te passen. En duidelijk te maken dat als mannen nog weigeren om naast een vrouw te gaan zitten, om welke reden dan ook, dit bij onze nationale trots niet meer zal worden geaccepteerd."

24-07-2020 12:19
NH Nieuws