Luchtballon mist op een haar na de A44 bij Nieuw-Vennep

NIEUW-VENNEP - Een luchtballon heeft gisteren op een haar na de A44 gemist. Volgens de maker van de video heeft hij geluk gehad dat hij geen vrachtwagen bestuurde, maar volgens ballonvaartdeskundige Monique Hoogeslag was er geen vuiltje aan de lucht. 
"Van een afstand zag ik al dat de ballon halverwege aan het landen was, op de video zie je ook dat ik ruim van tevoren al af heb geremd om hun de gelegenheid te geven om goed te landen", vertelt maker Atilla Bayrak aan NH Nieuws.
Hij postte de video ook op het populaire platform TikTok, waar de mensen die ín de luchtballon zaten zich meldden. "Dat waren wij vanochtend. We hadden de 50ste verjaardag van mijn vader gevierd", valt te lezen in de reacties.
Gecontroleerd proces
Monique Hoogeslag van de afdeling ballonvaart van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL) erkent in het programma NH Spitstijd dat het tafereel 'spectaculair' oogde, 'maar vanuit ballonvaart-oogpunt ongevaarlijk was'.  "Het was een gecontroleerd proces. We kunnen als ballonvaarders niet sturen. We kunnen niet naar links en naar rechts, maar wel hoger en lager, en we hebben onze hoogte heel goed onder controle." 
In dit geval koos de ballonvaarder voor een landing waarbij hij al relatief vroeg op beperkte hoogte voer, om zichzelf de wind uit de zeilen te nemen, legt ze uit. "Hij moest zo laag vliegen omdat hij anders een snelheid van 32 knopen per uur zou hebben, wat een behoorlijke snelheid is om mee te landen."
Verwachte windrichting
Hoewel het volgens haar 'afleidt' en zeker niet de schoonheidsprijs verdient, wist de piloot volgens Hoogeslag heel goed wat hij deed. "Hij was zaterdagochtend in Zoeterwoude opgestegen, met een verwachtte windrichting uit het zuidoosten, maar nadat hij was opgestegen bleek de wind uit het zuidwesten te komen [...] Hij had ook een hogere snelheid, en dat geeft weer een ander beeld in die omgeving qua richting, snelheid en landingsmogelijkheden."
Bovendien moest de ballonvaarder voorkomen dat hij niet in het verkeergeleidingsgebied van Schiphol terechtkwam, gaat Hoogeslag verder. "En je wilt de ballon ook niet in akkerbouwgebieden zetten. Als we mogen kiezen, nemen we het liefste een gemaaid veld in de buurt van de weg waar geen vee loopt. Maar je moet ook letten op windmolens en hoogspanningsleidingen en andere obstakels."
Niet veel te kiezen in Noord-Holland
Volgens Hoogeslag - zelf ook ballonvaarster - is Noord-Holland 'niet de makkelijkste omgeving om te varen. Je hebt daar als piloot niet veel te kiezen." In het oosten van het land, waar Hoogeslag zelf regelmatig de lucht in gaat, ben je flexibeler. "Als de windrichting niet klopt met de verwachte windrichting kun je soms wat hoger gaan waardoor je een gunstigere snelheid hebt." 

20-07-2020 15:51
NH Nieuws