Omwonende afvalverwerker De Meerlanden stapt naar rechter om biomassacentrale tegen te houden

RIJSENHOUT - Een groep omwonenden van afvalverwerker De Meerlanden strijdt al jaren tegen de komst van een biomassacentrale. De bewoners zijn bang voor de uitstoot en andere gevolgen van de biomassa-ketels die het afvalbedrijf wil plaatsen. Voor bewoonster Karin van Rijn is de maat nu vol: ze stapt naar de rechter om de komst van de centrale te voorkomen. 
Volgens Karin van Rijn is De Meerlanden onzorgvuldig geweest in het onderzoek naar de effecten van de centrale. "Er is bijvoorbeeld geen MER-toetsing geweest. Ze baseren zich op feiten die inmiddels al achterhaald zijn."  Ook heeft het RIVM uitgewezen dat dit soort centrales schadelijke gevolgen kunnen hebben voor direct omwonenden in risicogroepen. "Daar wordt ook helemaal niks mee gedaan", aldus Karin. 
Jaren geknokt
De Meerlanden wil de centrale onder andere gebruiken om stroom op te wekken voor de regio en het bedrijvenpark bij Schiphol-Rijk. Ook Jos Nieuwenhuizen, die een paar honderd meter van de milieustraat woont, ziet op tegen de realisatie van zo'n biomassacentrale. "We hebben al 10 jaar geknokt tegen stank en overlast. Nu krijgen we dit nog, we zijn echt wel een beetje boos. (...) Dit hoort hier niet te staan."
Aandeelhouders
Het meerderheidsbelang van De Meerlanden is in handen van de gemeente Haarlemmermeer die gebruik maakt van de diensten van de verwerker. Karin heeft ook een beroep op de andere aandeelhoudende gemeenten, zoals Aalsmeer en Bloemendaal. "We hebben verschillende oproepen gedaan maar daar wordt niks mee gedaan. We zijn ook een bezwaarprocedure gestart tegen de omgevingsdienst via de provincie. 
Niet iedereen die in de buurt woont van de centrale beschikt over de middelen om een juridische procedure te starten tegen het afvalbedrijf. Wel steunen de bewoners Karin in haar strijd. "Wij steunen dat initiatief, ja", aldus buurtbewoner Jacco. 
Eerder werden de plannen voor een biomassacentrale in Diemen al in de ijskast gezet. Jacco van der Laarse denkt dat dat hier ook goed zou kunnen gebeuren. "We hebben goede hoop dat het hier ook tegengehouden gaat worden."
De Meerlanden kwam desgevraagd met een schriftelijke reactie aan NH Nieuws. 

08-07-2020 07:45
NH Nieuws