MH17-herdenking dit jaar alleen digitaal te volgen

VIJFHUIZEN - De MH17-herdenking die ieder jaar op 17 juli in het herinneringspark in Vijfhuizen wordt gehouden, is dit keer alleen digitaal te volgen. De Stichting Vliegramp MH17 heeft ondanks de versoepeling van de coronamaatregelen ervoor gekozen de herdenking te beperken tot een livestream. Nabestaanden herdenken die dag de aanslag op Malaysia Airlines vlucht MH17 van 17 juli 2014.
Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet
Op vrijdag 17 juli komen alleen de bestuursleden van de stichting naar het gedenkteken in het Haarlemmermeerse herinneringspark om alle namen van de 298 omgekomen inzittenden voor te lezen. De NOS zal de herdenking live uitzenden via een online verbinding, aldus de stichting.
Vlucht MH17 werd op 17 juli 2014 in de buurt van de Oost-Oekraïense stad Donetsk neergehaald door een Buk-luchtafweerraket. Na jarenlang onderzoek staan momenteel drie Russische verdachten en een Oekraïener terecht, voor het opzettelijk neerhalen van de Maleisische Boeing 777-200. Het toestel was op weg van Schiphol naar Kuala Lumpur. Van de 298 inzittenden kwamen er 193 uit Nederland.
Rechtbank Schiphol
Het proces, dat ook door coronamaatregelen maar beperkt kan worden bijgewoond, vindt plaats in de extra beveiligde rechtbank van Schiphol. De vier verdachten zijn niet bij het proces aanwezig.
Vijfhuizen
Bij de herdenking vorig jaar waren er nog honderden nabestaanden en genodigden aanwezig die kwamen luisteren naar muziek, toespraken en het opnoemen van de 298 namen. In het park zijn 298 bomen geplant, voor ieder slachtoffer een. De bomen vormen een lint, met in de lus van het lint een gedenkteken met alle namen erop. Het Nationaal Monument MH17 ligt vlak naast de Polderbaan van Schiphol, in het Haarlemmermeerse dorp Vijfhuizen.
NH Nieuws deed vorig jaar nog verslag van de herdenking:

28-06-2020 10:33
NH Nieuws