Vanochtend meer details over miljardensteun KLM

Vanochtend om 8.00 uur maakt het kabinet meer bekend over de miljardensteun die luchtvaartmaatschappij krijgt om de coronacrisis te doorstaan. Minister Hoekstra van Financiën en minister van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat geven dan een persconferentie over het steunpakket. Tot nu toe was alleen duidelijk dat KLM een steunpakket van 2 tot 4 miljard euro ontvangt en dat er voorwaarden tegenover staan.
Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet
Aan het begin van de coronacrisis in maart lagen nagenoeg alle KLM-vluchten stil. Slechts 10 procent van de normale dienstregeling werd nog gevlogen. Inmiddels herstelt het KLM-netwerk zich geleidelijk, maar is het oude niveau van vluchtuitvoeringen nog lang niet zoals voor de crisis. Op veel bestemmingen kan ook nog niet met passagiers worden gevlogen en vervoert de maatschappij alleen (medische) vracht.
Minder nachtvluchten
In ruil voor het steunpakket eist het kabinet dat KLM voorlopig geen bonussen, winsten of dividend mag uitkeren. Verdere voorwaarden zijn het terugdringen van de CO2-uitstoot en hinderbeperkering zoals minder nachtvluchten.
Illegale actie
De voorwaarden die KLM kreeg in ruil voor de steun werd meteen door meerdere organisaties en politieke partijen beantwoord met kritiek. Zo werd er gesteld dat de milieuvoorwaarden niet ver genoeg gaan. Milieuorganisatie Greenpeace benadrukte die kritiek door illegaal actie te voeren op een landingsbaan.
De ministers Hoekstra en Van Nieuwenhuizen maken vanochtend bekend op welk bedrag de miljardensteun voor KLM uitkomt.

26-06-2020 06:00
NH Nieuws