De Peiling: Regionale en lokale kranten in acute geldnood

Door een dramatische daling van de advertentie-inkomsten zitten regionale kranten en huis-aan-huisbladen in acute geldnood. Ze kunnen freelancers niet meer betalen en vrezen voor hun voortbestaan. Wat vind jij? Moet de overheid bijspringen met financiƫle steun?
Amstelveens NieuwsbladOok de toekomst van het Amstelveens Nieuwsblad is in gevaar, schrijft algemeen directeur Heiko Imelman van op de site van het nieuwsblad, dat als krant verschijnt maar ook online actief is. Volgens Imelman is in korte tijd meer dan de helft van de advertentie-inkomsten weggevallen door de coronacrisis. De uitgever heeft daardoor een 'fors liquiditeitsprobleem'.
Enter MediaOok bij andere kleine uitgeverijen is de geldnood groot. Adri de Bruijn van Enter Media is uitgever van lokale nieuwsbladen in de regio Gooi- en Vechtstreek zoals WeesperNieuws, de Gooi en Eembode en het DiemerNieuws. Hij zegt tegen de NOS: "De vaste kosten, zoals die van de drukkerij, gaan gewoon door. Maar de inkomsten vliegen met tientallen procenten achteruit. Dat kunnen we niet langer dan een paar weken uithouden."
Steun van de overheidDe Nederlandse Vereniging van Journalisten en de branchevereniging NNP dringen aan op steun, die van gemeenten en provincies zou moeten komen. Ook bij minister Slob, die gaat over de media, is aangeklopt. Hij zegt dat de kwestie zijn aandacht heeft.
Oproep aan lezersHet Amstelveens Nieuwsblad doet daarnaast ook een nadrukkelijk beroep op de lezers om een online premium-abonnement af te sluiten of om een bedrag te doneren zodat het weekblad kan overleven.
Wat vind jij?Lees jij de regionale of lokale krant? Vind je dat de overheid de kranten financieel moet steunen? Ben je bereid zelf iets bij te dragen, bijvoorbeeld door te gaan betalen voor online artikelen? We horen het graag van je!

26-03-2020 11:08
NH Nieuws