Marktkooplui doen in Bussum (nog) goede zaken: “Ze leven met ons mee”

BUSSUM - Waar de meeste evenementen niet doorgaan, vormen de markten daarop veelal een uitzondering. Dat mensen de markten ook niet mijden blijkt vandaag in Bussum.
"Mensen zijn goed vers fruit aan het eten en aan het inslaan", merkt markkoopman Henk Wijnberg. Hij staat met een grote fruitkraam op de markt aan het Wilheminaplantsoen. "Mensen zijn onbewust toch bezig met de angst dat het eten op is."
Waar de schappen met diverse levensmiddelen leeg zijn in de supermarkt, is er op de markt nog genoeg te krijgen. Rosalie verkoopt eieren en merkt dat effect. "Normaal hou ik wel wat over, maar ik denk dat ik nu wel leeg raak." Zo draaien meer kramen een goede omzet. "Ze leven met ons mee en zo maak je de markt sterk met z'n allen", zegt marktkoopvrouw Marjan Konijn.
Zowel diverse klanten als marktkooplui nemen nog extra voorzorgsmaatregelen om besmetting met het coronavirus te voorkomen. De kramen staan onder meer verder uit elkaar, enkele bezoekers hebben mondkapjes en ook handschoenen worden als bescherming gebruikt. Sommige kooplui hebben hun kraam niet eens opgezet, waardoor er lege plekken zijn op het marktterrein.Wijnberg heeft zijn kraam ruimer gemaakt en ook gezorgd dat mensen niet dicht op elkaar hoeven te gaan staan wachten bij het het betalen. "Wij hebben [met tape, red.] een lijn getrokken, zodat mensen een beetje afstand bewaren als ze gaan afrekenen." 
Vandaag is een goede dag voor de markt, maar de marktkooplui houden er rekening meedat dat snel kan veranderen, want waar de gemeente Gooise Meren de markten nog toestaat, omdat er levensmiddelen worden verkocht, zijn er andere gemeenten waar ze niet meer terecht kunnen. Rosalie maakte het al mee: "Afgelopen vrijdag is de markt in Amstelveen afgelast en dan blijf je met een hoop eieren over." Wijnberg: "Dat houdt je wel bezig. De boel kan zomaar afgesloten worden. Zolang we kunnen draaien, zijn we hardstikke blij dat we nog wat kunnen verkopen."

19-03-2020 17:40
NH Nieuws