Van Ojik weigert afstand te nemen van Schiphol

De zelfbenoemde koning van het Schiphol-overleg, oud-huisarts Kees van Ojik uit Halfweg, kan maar geen afstand nemen van zijn oude positie. Vandaag krijgt hij in HCnieuws de ruimte om zijn eigen aanpak weer eens te bejubelen.

Van Ojik in tijden dat hij nog wél welkom was aan de onderhandelingstafel over Schiphol (foto via Twitter)

De aanpak van Van Ojik heeft geleid tot de 500.000 vliegbewegingen die de verre omgeving van Schiphol nu teisteren. De arts was niet bereid om nee te zeggen tegen nog verdere groei en wilde vorig jaar zonder overleg met zijn achterban instemmen met een nieuw maximum van 525.000 vliegbewegingen.

Te gortigDát werd de bewonersdelegatie binnen de Omgevingsraad Schiphol (ORS) net iets te gortig. Van Ojik werd bedankt voor zijn jarenlange diensten en gedecoreerd met een lintje door dezelfde overheid die Schiphol alleen maar wil laten groeien.

Van Ojik wijst nu naar het ‘kaltstellen’ van de omwonenden. Donkere wolken pakken zich samen boven de regio, omdat Schiphol de groei nu één op één met de minister bekokstoofd, aldus de oud-onderhandelaar.

Hij wijst er nog maar eens op dat hij een ‘prima akkoord’ had bereikt met die groei naar 525.000 vliegbewegingen. “Na moeizame onderhandelingen werd dit compromis bereikt. Maar er was geen meerderheid meer voor te vinden onder de omwonenden. Het overleg mislukte daardoor.”

‘Niets te vertellen’Van Ojik stelt nu dat via interim-voorzitter Pieter van Geel de omwonenden helemaal niets meer te vertellen krijgen. Van Geel zou hebben gesteld dat het overleg geen toekomst meer heeft en dat omwonenden ‘dus’ nooit meer worden geraadpleegd.

Dat is pertinent onjuist. Van Geel heeft inderdaad gepleit voor een einde aan het Alders-overleg, maar wel gepleit voor een nog te bepalen nieuwe vorm van overleg met de omgeving.

Schiphol en het ministerie zullen omwonenden ook wel moeten betrekken in het overleg, omdat de weerstand tegen de overlast van Schiphol wekelijks toeneemt. Het negeren van burgers in de regio zal leiden tot grote problemen, al dan niet electoraal.

Sector laat overleg bewust ploffenMax van Dam, mede-initiatiefnemer van SchipholWatch zet zijn vraagtekens bij het tromgeroffel van de uitgerangeerde Van Ojik: “Niet de omwonenden, maar de sector heeft het overleg laten ploffen. Met de luchtvaart valt immers alleen te praten over groei, niet over een eind aan de groei of aan krimp.”

De sector wil zelfs groeien terwijl afspraken die in het verleden mede zijn gemaakt door Van Ojik niet zijn nagekomen.

“Jarenlang heeft Van Ojik ingestemd met groei, met als resultaat de huidige onleefbare en onhoudbare situatie. Ik juich het toe dat Van Ojik uit zijn functie is gezet, er bestaat helemaal geen draagvlak voor nog meer overlast en vervuiling.”

14-01-2020 18:03
SchipholWatch